Initiatief
De Werkgroep Biodiversiteit is in 2013 opgericht door leden van de Imkerverenigingen West-Betuwe en Eck & Wiel e.o. De Werkgroep heeft als doel “het verbeteren van de leefomgeving van bijen”. Onder bijen verstaan we alle bestuivende insecten, waaronder honing- en wilde bijen. Doelgroepen zijn gemeenten, grondeigenaren, (agrarische) bedrijven, scholen en bewoners van de Betuwe om zo samen te werken aan het vergroten van de biodiversiteit in de Betuwe.
Waarom?
Bijen zijn heel belangrijk voor onze voedselvoorziening: ze zorgen voor de bestuiving van ruim 75% van alle groente en fruit! Zeker in de Betuwe horen bijen erbij: bloesem en bijen zorgen voor ons fruit: appeltje–bijtje! Wist je dat wilde bijen evenveel bestuiven als de honingbijen? En de kwaliteit van het fruit er beter op wordt als de bloesem door verschillende soorten bijen wordt bezocht?
Maar het gaat niet goed met de bijen in Nederland. Meer dan de helft van alle bijensoorten staat op uitsterven. Het grootste probleem voor de bijen is GEBREK AAN VOEDSEL EN ONDERDAK. Dat komt onder meer door de verstedelijking, grootschalige intensieve landbouw en versnippering van natuur. Door de grootschalige intensieve landbouw zijn de percelen veel groter geworden en daarmee zijn de kleine landschapselementen zoals houtwallen en hagen grotendeels verdwenen. De monocultuur en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen zorgt voor groene woestijnen voor de bijen: alleen in de periode als het gewas bloeit is er voedsel. Het landschap is strakker ingericht en de wallen, heggen en rommelhoekjes zijn grotendeels verdwenen. Het beheer van de openbare groene ruimte is steeds efficiënter geworden: het is zo netjes dat de bermen spreekwoordelijk worden gestofzuigd! Met name de wilde bijen vliegen niet zo ver en hebben behoefte aan voedsel en onderdak dicht bij elkaar. Voor honingbijen zijn de problemen van een iets andere aard: voedselgebrek, ziekten en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen vormen de hoofdmoot.
Wat en hoe?
Sindsdien hebben leden van de Werkgroep heel wat koppen koffie gedronken met ambtenaren, wethouders, waterschappers, bestuurders, groenmedewerkers en scholen bezocht om het belang van biodiversiteit in onze leefomgeving duidelijk te maken. Er is voorlichting gegeven op diverse markten, gebouwd aan grote bijenhotels in Beusichem en Neerijnen. Kortom heel veel verschillende activiteiten verspreid in de Betuwe.
2017 is uitgeroepen tot het jaar van BIJ BEWUST BETUWE: de Zonnebloem-fotowedstrijd voor alle basisscholieren, het symposium voor bestuurders, terreinbeheerders en grondeigenaren en tot slot de Oogstmanifestatie. Op de pagina’s activiteiten CORINE< ZORG JE VOOR DE JUISTE BENAMING> lees je er meer over.
Nieuwsberichten
Stapelmuur in Natuurtuin Culemborg!
In de Natuurtuin van de Kinderboerderij De Heuvel is tijdens NLDoet een prachtige stapelmuur op het zuiden gebouwd. Er stond al een stapelmuur bij het heuveltje, maar dat lag aan de noordzijde. Niet aantrekkelijk voor alle zonminnende insecten! Met de professionele voorbereiding vanuit de gemeente en vele handen uit de mouwen op zaterdag 12 maart is de…
Bij Bewust Betuwe ondertekent Manifest Gonzend Rivierenland
Op 23 juni organiseerde De Fruitmotor bij Geofort in Herwijnen een feestelijke bijeenkomst voor een mooi, biodivers en klimaatadaptief rivierengebied. Belangrijk onderdeel was de ondertekening van het manifest. Hierin staan acties voor natuur en landschap in Rivierenland waar iedereen aan bij kan dragen. Natuurlijk tekende Bij Bewust Betuwe ook dit manifest! Vanaf 2013 is de…
Lees verder Bij Bewust Betuwe ondertekent Manifest Gonzend Rivierenland
Bijenhotel in Natuurtuin Kinderboerderij de Heuvel geopend!
Leden van de Kinderraad van Culemborg hebben vandaag de eerste vakken van het splinternieuwe insectenhotel gevuld. Daarmee verzorgden ze de aftrap. De bovenbouwgroepen van de KWA die deelnemen aan de Talentacademie zullen de andere vakjes voor hun rekening nemen. SKPC groep ‘de Beestenbende’ zal het project dan verder afmaken. Houtatelier Nerf/Stadswerkplaats (onderdeel van de Coöperatie…
Lees verder Bijenhotel in Natuurtuin Kinderboerderij de Heuvel geopend!
Lentetuinactie Gonzend Rivierenland
De lente komt er aan. Zodra het warmer wordt komen bijen uit hun winterrust. Tijd voor actie. Is jouw tuin fijn voor bijen? Kunnen ze bij jou terecht voor hun eerste eten en drinken? Geef je tuin of balkon dan op voor de Gonzend Rivierenland lentetuinactie en win. Adrieke van Herk, projectleider: “Met ons project…
Samen bij Bibliotheek Rivierenland is in 2018 de ‘Wilde Bijen schrijfwedstrijd ‘ georganiseerd voor basisscholieren. Door de deskundige jury zijn de beste verhalen gekozen en heeft Studio S2B het prachtige boek Bijzondere Wilde Bijenverhalen FOTO gemaakt met vrolijke illustraties van Arie van Vliet.
In 2019 is de cursus Ecologisch Bermbeheer georganiseerd samen het Stichting Landschapsbeheer Gelderland voor de groenmedewerkers van de gemeenten en het waterschap.
BIJ BEWUST BETUWE werkt sinds 2020 nauw samen met DeFruitmotor in het project GonzendRivierenland. Daar wordt grootschalig en professioneel met diverse partners voor de hele Regio Rivierenland verder gewerkt aan het Bijenlandschap Rivierenland. Daarmee is BIJ BEWUST BETUWE als manifestatie afgerond.
Door de inzet van de Werkgroep/BIJ BEWUST BETUWE en de maatschappelijke aandacht voor biodiversiteit zijn gemeenten, waterschap, provincie nu zelf druk aan de slag met biodiversiteit. je zou kunnen zeggen dat het zaadje wat we geplant hebben, nu tot groei en bloei is gekomen!
Zo blijven we werken aan het vergroten van de biodiversiteit en aan een gezonde leefomgeving voor iedereen in de Regio.
Informatie BIODIVERSITEIT en BIJ BEWUST BETUWE
Hier staan de informatiefolders van BIJ BEWUST BETUWE om te downloaden en een aantal links naar sites met heel veel meer informatie over biodiversiteit, bestuivers, planten, bijenhotels enzovoorts.
De flyer gaat over het waarom van BIJ BEWUST BETUWE.
In de BBB Folder Geef de Bij een Bloemetje staan tips en nuttige informatie om bijen en vlinders te helpen in je eigen tuin en omgeving.
Tips vanuit de cursus Ecologisch Beheer voor de gemeenten (2019) zijn gebundeld in het document dat hier te downloaden is.
Links naar relevante sites
De website van EIS Kenniscentrum Insecten: www.bestuivers.nl
De website van de Bijenstichting, opgericht in het Jaar van de Bij 20112, zet zich in voor de wilde bijen: www.bijenstichting.nl
Een leuke site waar elke bij telt, is: www.nederlandzoemt.nl
De website van Arie Koster: www.bijenhelpdesk.nl
Informatie over het maken van insectenhotels en bijenburchten
Vroege vogels – bnnvara – tuinreservaten-deel-11-bijenhotel
zootels.nl – bijenhotel-zelf-maken
Nederland Zoemt – Doe-het-zelf-Bijenburcht
Inspiratiebron voor samenwerking Groene Cirkel Bijenlandschap in Zoeterwoude en omstreken, Zuid-Holland: www.bijenlandschap.nl
BEE Foundation maakt bijenoases mogelijk: bee foundation
Contact opnemen?
Heeft u een vraag of wilt u contact met ons opnemen? Stuur een email naar imkervereniging West-Betuwe / werkgroep BijBewustBetuwe met als onderwerp Biodiversiteit.