Bijvoeren in de winter

Beste imkers,

Herman Boas kwam met de vraag hoe het beste bij te voeren in de winter. De verwachting is inderdaad dat veel volken eerder door hun wintervoorraad heen zijn omdat het tot en met kerst relatief erg warm is geweest. Er kwamen berichten van leden dat de bijen volop vlogen. Het was aan te nemen dat de moeren nog rustig aan het leggen waren omdat de meeste bijen met stuifmeel thuis kwamen. Echt voer in de vorm van nectar wordt tijdens deze wintertijd nauwelijks gevonden.

Henk Zomerdijk werd in december 2015 nog geïnterviewd over dit warme weer en de impact op zijn bijen. Zie voor de opname deze link.

Welnu, wat kunnen we aan voedseltekort doen? We kunnen de bijen extra voer geven op twee manieren:

  1. 5029839051873Leg een pak apifonda of fondabee op het gat in de dekplank. Het gat moet dan wel boven de wintertros zitten. Mocht dat niet zo zijn maak dan een extra gat van ongeveer 2 cm precies boven de wintertros. Maak ook een gaatje in het pak voer en leg deze op de dekplank. Eventueel druk je wat voer door het gat heen zodat het onder de plank komt te hangen;
  2. Gebruik voerramen die je zelf op voorraad hebt. Er zijn imkers die extra voerramen van het vorige voorjaar invriezen. Die kun je nu mooi gebruiken nadat je ze op kamertemperatuur hebt ontdooid. Nadeel van deze techniek is dat je rekening moet houden met ziekte’s. Gebruik geen ramen waarvan je weet dat ze uit volken kwam die ziek waren gedurende het afgelopen jaar.

Indien je volken op meerdere broedbakken staan is het aan te bevelen om goed te bepalen waar het volk zit. Mocht het volk onder zitten en is de bovenste bak leeg dan is het aan te raden deze te verwijderen. Dat kan prima uitgevoerd worden in februari en zelfs nu nog mocht een volk acuut eten nodig hebben. Wacht even tot het boven het vriespunt komt.

Wat je absoluut niet moet doen:

Gebruik geen voerramen van andere imkers. Op deze manier kun je bacteriën en virussen van andere locaties overhevelen. Denk aan bijvoorbeeld Nozema. Met de verhoogde uitbraak van Amerikaans Vuilbroed van afgelopen twee jaar dien je hier rekening mee te houden;

Gebruik geen vloeibaar voedsel zoals geïnverteerde suiker of eigen suikeroplossingen. Deze is nu moeilijk op te nemen voor de bijen en kost te veel energie om die te verwerken. De darmen zullen extra belast worden door dit voer. Opwarmen van dit soort voer is uit den boze.

Voederdeeg kun je o.a. hier bestellen:

De Werkbij

Bijenhuis

Heeft iemand nog andere tips of opmerkingen dan kun je hieronder reageren / toevoegen / verbeteren.

Leave a Reply

  

  

  


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.