We hadden veel diploma’s uit te reiken op 21 september 2022. Twee cursusjaren tegelijk. Vanwege corona stopte de basiscursus 2020 na de theorielessen. De praktijk werd eind 2021 weer opgepakt en in 2022 afgerond, tegelijk met de basiscursus 2022.
Van de basiscursus 2020 waren dat:
Nina, José, Susan, Vincent, Bert en Willem.
En de basiscursus 2022:
Henk, Tanya, Charly, Simone, Petra, Ruben, Juliette en Gert-Jan.
Imkerdocent Rob Welschen had voor iedere cursist een mooie anekdote. Jan Piet Frens ondertekende als gecommitteerde de diploma’s.
Iedere cursist kreeg zelf geslingerde honing mee naar huis. Het laatste restje van de bodem van de grote emmer die verder was leeg gelopen in de huurauto van Rob, één van de smeuïge verhalen die avond.














Na de pauze deelde Marie-José Duchateau met ons een andere invalshoek om naar “Bijen en Biodiversiteit” te kijken.
Bijen zijn voor een groot aantal plantensoorten essentieel als bestuiver en dragen bij aan de biodiversiteit. Zonder bijen geen fruit en vruchten, geen nieuwe planten, en dus geen voedsel voor mens en dier en zonder planten geen bijen. Bloemen willen voor het beste bestuivingresultaat alleen bepaalde bezoekers. Sommige bloemen hebben de nectar diep verstopt in lange kroonbuizen zodat alleen langtongige hommels erbij kunnen, anderen bloemen zijn schotelvormig waar de honingbij makkelijk bij kan. Weer andere bloemen zijn aangewezen op solitaire bijen met soorten die zo klein zijn dat ze tussen de meeldraden door kunnen scharrelen. Zo openbaart zich een bijzondere wereld van de innige relatie tussen de bloemen en de bijen en zijn de verschillende bijensoorten eerder aanvullend dan elkaars concurrenten.
