DRACHTPLANTENCURSUS door Bas Sprengers, georganiseerd door Driebergen-Doorn

Drachtplantencursus: theorie en praktijk

Beste Bijenvrienden,

In aansluiting op de lezing over drachtplanten en de drachtplantenexcursies van vorig jaar verzorgt Bas Sprengers binnenkort een nieuwe interessante (theoretische) drachtplantencursus. In deze cursus wordt nader ingegaan op bloembiologie in het algemeen en op de relatie tussen bijen en bloemen in het bijzonder. Leidraad bij deze cursus is het boek ‘Niet zonder elkaar’ van L.Schoonhoven et al.. De cursus bestaat uit 3 theorielessen; in overleg met de cursisten kan er bij voldoende belangstelling een excursie georganiseerd worden. (De deelnemers aan de drachtplantenexcursies van vorig jaar hebben sowieso nog één zomerexcursie te goed naar kwekerij De Hessenhof . Deze excursie is vorig jaar wegens slecht weer afgezegd, maar een bezoekje aan kwekerij Hessenhof is zéér de moeite waard).

Cursisten hebben na afloop van de cursus kennis over en inzicht in de verschillende bloemvormen en de bouw van een bloem, de verschillende vormen van bestuiving en bevruchting, de rol van bloembezoekers (waaronder honingbijen) bij de bestuiving en de wederzijdse afhankelijkheid tussen bloemplanten en bloembezoekers. Samen met het kunnen herkennen van drachtplanten in het veld draagt deze theoretische basiskennis bij aan het kunnen beoordelen van de kwaliteit van de bijenweide in je eigen omgeving.

 

Cursusdata:                     Drie maandagavonden: 5, 12 en 19 februari 2018. Excursie op een later te bepalen datum.

Tijdstip:                            19:30 – 21:30

Locatie:                             Trefpunt Austerlitz

Aantal deelnemers:       minimaal 10, maximaal 25

Kosten:                             € 50,-  inclusief boek

Cursusmateriaal:            Boek ‘Niet zonder elkaar’ van L.Schoonhoven et al., Natuurmedia 2015.

 

Aanmelden kan als volgt: vóór 20 januari 2018 door middel van het sturen van een e-mail aan Bas Sprengers bassprengers@casema.nl en het overmaken van het benodigde cursusgeld op IBAN NL25 INGB 0003 5323 10 tnv Ver. Tot Bevord. VD Bijenteelt o.v.v. ‘Drachtplantencursus 2018’. Mocht je het cursusboek al in je bezit hebben, dan kan je € 24,50 in mindering brengen op het cursusgeld.

 

 

Mochten er nog vragen/opmerkingen zijn dan kan er uiteraard altijd contact worden opgenomen.

 

Met vriendelijke groet,

Bijenvereniging Driebergen-Doorn

 

Rien de Klerk

secretaris

Geef een reactie

  

  

  


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.