Auteur: Robbert Mackiewicz
Je kunt kant-en-klare raampjes kopen van vurenhout. Dan zijn ze in elkaar gezet, voorzien van oogjes en draad, maar zonder kunstraat. Nadeel: daar betaal je voor. Dat kun je doen als je haast hebt om direct raampjes te voorzien van kunstraat en in een volk te hangen, maar het is handiger om de raampjes ongemonteerd te kopen en ze zelf te monteren. Deze handleiding gaat er vanuit dat je de raampjes gekocht hebt bij het Bijenhuis in Wageningen. Daar zijn namelijk de gaatjes voorgeboord en is er een sleufje aanwezig tussen de gaatjes waar de gespannen draad netjes in komt te liggen zodat de bijen er geen last van hebben. Ook daar zijn de latjes netjes uitgesneden zodat als je ze in elkaar zet alles op zijn plek blijft en de raampjes recht blijven. Ik heb ervaring met andere leveranciers maar voor die 50 cent winst heb je geen gaatjes, geen draadgleuf en slecht in elkaar passende latjes.
Wat koop je dan?
- Pakketje bovenlatjes
- Pakketje onderlatjes
- Pakketje zijlatjes voor honing hoogte en/of broedkamer hoogte
- Zakje met oogjes
- RVS staaldraad
- Spijkertjes
Wat heb je aan gereedschap nodig?
- Platte werkbank
- Hamertje
- Gaatjes boor/spriem
- Draadspanner of een trektang
- Kniptang
Afmetingen van honingkamer en broedkamer ramen
- Alle latjes zijn 1 cm dik en 2,2 cm breed;
- De bovenlatjes zijn 43,5 cm lang;
- De onderlatjes zijn 35 cm lang;
- De hoogtelatjes van een honingkamer zijn 14 cm lang;
- De hoogtelatjes van een broedkamer zijn 21,8 cm lang.
Zijlatjes voor honing- en broedraam voorzien van oogjes
Nu de raampjes nog niet in elkaar zitten is het makkelijkst om de oogjes, waar straks het draad door heen gaat, alvast te plaatsen. Daarvoor gebruik je een gaatjesmaker, een oogje en het latje waar het oogje in moet komen.
- Trek de hendel van de gaatjesmaker naar achteren zodat de naald omhoog komt;
- Plaats een oogje op het naaldje;
- Plaats het latje met de juiste kant naar de naald toe en zorg dat de naald in het voorgeboorde gaatje valt;
- Druk nu de hendel zo ver naar voren dat het oogje netjes in het latje schuift tot de goudkleurige naaldhouder tegen het houten latje komt.
Latjes in elkaar zetten
We gaan verder met het in elkaar zetten van de latjes. Die zijn helemaal op maat gemaakt en voorzien van een zaagsnede.
Zet de vier latjes in elkaar waarbij de zijlatjes met sleufje naar buiten liggen. Zorg dat het raampje vlak komt te liggen als je het op een vlakke ondergrond legt. Dus er mag geen torsiedraai in zitten. Dan gaan de bijen namelijk raat uitbouwen en komt die eerder tegen een ander raampje aan.
Als het raampje vlak op de werkbank ligt sla je in elke hoek ter hoogte van de zaagsnede een spijkertje door het andere latje heen.
Bedrading honingraam en/of broedraam:
Nu de ramen in elkaar zitten moeten we de bedrading voorbereiden.
Gaan we nu horizontaal of verticaal bedraden?
Dat ligt helemaal aan je eigen behoefte en aan het type kunstraat dat je wil gebruiken. In de handleiding “kunstraat insmelten” kun je de verschillen lezen tussen kunstraat.
Kort komt het neer op:
Standaard gebruik je horizontaal omdat je met een gespannen draad de korte latjes moeilijker kromtrekt. Gebruik je echter gegoten kunstraat dan is het verstandiger om met zaagsnede te gebruiken om kromtrekken te voorkomen. Mocht je geen zaagsnede in de bovenlat hebben zitten dan is het verstandiger om verticaal te bespannen.
Nadeel van verticaal bespannen is dat de boven- en onderlat de eerder en makkelijker naar binnen trekken. Mocht je een draadspanner gebruiken zoals in deze handleiding, dan heb je altijd meer stevigheid voor de kunstraat omdat er een golf in de draad ontstaat.
Deze handleiding gaat uit van horizontaal bespannen zonder zaagsnede.
Sla aan een zijkant van het raam twee spijkertjes ter hoogte van de oogjes. Dus langs de oogjes in het hout. Voor een broedkamerraam moeten de spijkertjes aan weerszijde zitten, immers de draad zal als een grote Z door het raam geregen worden. Nu gaan we de bedrading doorvoeren:
- Rol een hoeveelheid draad af;
- Rijg dit door de oogjes heen en terug. Zie foto 1;
- Draai het uiteinde van de rvs draad om het eerste spijkertje. Ongeveer drie keer rond. Zie foto 2;
- Sla het spijkertje in het hout;
- Knip de rest van het uiteinde af en druk het restand van het uiteinde in het hout zodat bijen zich er niet aan kunnen verwonden;
- Trek nu het draad aan, niet te strak en rol ook deze kant drie keer rond het spijkertje;
- Sla ook dit spijkertje in het hout, knip de draad los en druk het uiteinde in het hout. Zie foto 3.
Draadspannen
De draad zit er losjes in en gaan we met een draadspanner op spanning zetten. Mocht je geen draadspanner hebben dan moet je natuurlijk de draad bij punt 6 wel strak aantrekken en om het spijkertje winden.
Houd de draadspanner aan het begin van een draad en knijp de draadspanner samen. Rol nu de draadspanner naar de andere kant en let daarbij op dat je niet te snel gaat en dat je jezelf niet snijdt aan de rvs-draad.
En zo hebben we als resultaat mooi gespannen draad met golfpatroon waarop de kunstraat gesmolten kan worden.
Nog een aantal impressies:
Mis je nog wat aan deze handleiding of wil je iets anders kwijt over deze pagina? Laat een bericht achter.
Je berichten zullen eerst goedgekeurd worden voordat ze zichtbaar zijn onder aan deze pagina. Dit ter voorkoming van spam.