IMKERREIS NAAR DE LÜNEBURGER HEIDE (D.) – 5 & 6 SEPT. 2015

Bukovina Natuurreizen organiseert in samenwerking met imkerij De Linde op zaterdag en zondag 5 & 6 september een reis voor imkers en mensen met belangstelling voor de imkerij. De reis heeft als doel het bezoeken van een imkerij in Großmoor en het bij imkers bekende LAVES Institut für Bienenkunde in Celle.

Tijdens deze excursie zullen o.a. onderwerpen aan de orde komen als de afzet van honing en andere bijenproducten en de mogelijkheden ter voorkoming en bestrijding van bijenziekten. Behalve het bezoeken van een imkerij en een onderzoeksinstituut, is deze reis een unieke gelegenheid tot het uitwisselen van kennis en ervaring met andere imkers.

LAVES Institut für Bienenkunde (Celle)

Het bijenteelt instituut in Celle maakt onderdeel uit van het Nedersaksische Landesamtes für Verbracherschutz und Lebensmittelsichterheit. Dit is het lokale equivalent van wat wij in Nederland kennen als de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Behalve naar de kwaliteit van de bijenproducten doet men hier ook o.a. onderzoek naar de veterinaire aspecten (ziekten) waar de bijenhouderij mee te maken heeft. Het instituut geniet bekendheid tot ver over de grenzen van Nedersaksen.

Op 6 september heeft het instituut haar jaarlijkse open dag. Dit is dé gelegenheid om kennis te nemen van de onderzoeken waar men momenteel mee bezig is en de resultaten van eerdere onderzoeken. Medewerkers zijn beschikbaar om met u van gedachten te wisselen over diverse onderwerpen m.b.t. de bijenhouderij en in te gaan op vragen hierover. Op het terrein zijn ook een imkerijmuseum en een drachtplanten tuin aanwezig.

Imkerij Osterloh (Großmoor)

Frank Osterloh is al ongeveer 20 jaar werkzaam als imker in de regio tussen Hannover en Celle. De Lüneburger Heide is voor hem het belangrijkste drachtgebied. Door de veelal kleinschalige landbouw, gecombineerd met een grote oppervlakte aan natuurterrein zijn er gedurende een lang seizoen bloeiende drachtplanten aanwezig. Hij is zowel actief met de oogst en verwerking van honing en andere bijenproducten als met de vermeerdering van volken en koninginnen en de verhuur van volken voor de bestuiving. Met zijn ruim 200 bijenvolken van het ras Buckfast, kan Frank voor een groot deel in zijn inkomen voorzien.

Het enthousiasme van Frank voor de imkerij is overgegaan op zijn zoon Janik (18). Hij is nu ook een opleiding voor imker aan het volgen. Momenteel beheert hij al de volken van zijn eigen imkerij.

Programma (aankomsttijden bij benadering) 

Zaterdag 5-9: 08.00 uur Vertrek vanaf een opstapplaats in Boxtel

Zaterdag 5-9: 13.00 uur Aankomst bij imkerij Osterloh in Großmoor

Zondag 6-9: 09.30 uur Vertrek naar bijenteelt instituut Celle

Zondag 6-9: 13.00 uur Vertrek naar Nederland

Zondag 6-9: 18.00 uur Aankomst in Boxtel

Tijdens de rit en de bezoeken zal worden gezorgd voor koffie/thee, lunch en diner.

Er wordt gereisd per bus. Afhankelijk van het aantal deelnemers kan dit variëren van een minibus tot een luxe touringcar. Het minimum aantal deelnemers is 8 en het maximum is 50.

Indien gewenst kan een tussenstop worden gemaakt bij het NS station van Eindhoven om degenen die reizen per openbaar vervoer op te halen en later ook weer af te zetten.

Deelnemen                                                                                                                                                                      De kosten voor het deelnemen aan deze reis bedragen € 195,00. De toeslag voor een 1 persoon kamer is  € 15,00. In dit bedrag zijn begrepen de reis, 2 x lunch, 1 x diner, 1 x overnachting met ontbijt en koffie/thee. Alcoholische dranken zijn nadrukkelijk niet inbegrepen. Deelname is mogelijk door u per mail aan te melden bij info@bukovina-natuurreizen.nl. Hierna ontvangt u een factuur. Na betaling wordt de inschrijving definitief. Gelieve bij aanmelding ook uw telefoonnummer door te geven. Na de inschrijving houden wij u op de hoogte van verdere ontwikkelingen m.b.t. deze reis.

Het hoeft geen bezwaar te zijn als u de Duitse taal niet machtig bent. Minstens een deel van de deelnemers spreekt goed Duits. Het samenvatten en vertalen van niet goed begrepen tekst zal dus geen probleem zijn.

Informatie                                                                                                                                                                   Voor eventuele nadere informatie over deze reis kunt u contact opnemen met Bukovina Natuurreizen: info@bukovina-natuurreizen.nl of 06-10667638 (Gerard van de Sande).

Bukovina Natuurreizen, Roderweg 51-a, 5298 NB  Liempde  –  www.bukovina-natuurreizen.nl

Imkerij De Linde, Pastoor Smitsstraat 27, 5491 KL  Olland  –  www.imkerswinkeldelinde.nl

Leave a Reply

  

  

  


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.