Meer biodiversiteit vergt langdurig SAMENWERKEN

Woensdagavond 26 maart was in Ons Huis imker en natuurliefhebber Bert Lemmens gastspreker bij de Imkervereniging West-Betuwe. Naast imkers en geïnteresseerde inwoners was onder andere ook vertegenwoordiging vanuit de gemeente, Landschapsbeheer Gelderland en de Agrarische Natuurvereniging Tieler- en Culemborger Waarden aanwezig. Dat het slecht gaat met de bijen weet bijna iedereen. Ziekten, bestrijdingsmiddelen en een tekort aan voedsel zijn de oorzaken. Tekort aan voedsel wil zeggen: tekort aan bloeiende planten en minder biodiversiteit. De cijfers liegen er niet om: momenteel hebben we nog maar 30% van het oorspronkelijk niveau in 1900. Bert liet dat zien aan de hand van foto’s uit zijn jeugd en nu.

HIER LIEP IK ALS KIND HIER LOOP IK MET MIJN KLEINKINDEREN

Vervolgens liet hij voorbeelden zien als antwoord op de vraag: Wat kunnen we er aan doen en Waar kun je samen dracht verbeteren? Het begint – zoals zo vaak – bij jezelf. Hoe ziet je eigen tuin er uit? Hoe is het met de buren? In de straat? Hij haalde de ‘kerkhoftuintjes’ en de ‘ kattenbaktuintjes’ aan als voorbeelden van: Dat kan beter!

of zo

Na al deze voorbeelden van hoe het is en hoe het anders kan, kwam het laatste deel van de lezing: Samenwerken, hoe doe je dat? Bij de imkervereniging zelf is al een grote variatie aan imkers: hobby, bestuiving, honing, koninginnenteelt, met deels verschillende belangen. Dat is ook zo bij de clubs, verenigingen en partijen waar je mee wilt samen werken. Belangrijk is om een gezamenlijk doel in het oog te hebben en te houden. Vervolgens is het een lange weg te gaan, waarin het belangrijk is om zowel te beschikken over SPRINTER kwaliteiten (gaat voor een doel, confronteert en zoekt publiciteit) als STAYER kwaliteiten (wikkend en wegend, ondersteunend, met veel kennis). Bert vertelde over de successen in zijn gemeente: samen met de gemeente ambtenaren op cursus, gevraagd worden om advies bij het kappen en herplanten van bomen. Tot slot riep hij de aanwezigen op om direct te beginnen met zaaien: uit een grote emmer kon iedereen donzige klis ofwel Arctium tomentosum meenemen! Kortom een prikkelende lezing met veel inspiratie voor meer biodiversiteit in onze gemeente.

Leave a Reply

  

  

  


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.