In het weekend van 17-19 juni is de eerste Snuffelcursus “Bijen” West-Betuwe gegeven.
Doelgroep: mensen met interesse voor honingbijen maar die (nog) niet kunnen beoordelen of het wat voor hen is.
In voorgaande edities van de Basiscursus imkeren bleek , bij start van de praktijklessen, dat voor sommige mensen het “werken in de bijen” niet helemaal was wat ze er van verwacht hadden.
De impact op het bijenvolk – zeker het onderdeel kunstzwerm maken- kan behoorlijk zijn!
Om deze eventuele latere teleurstellingen te voorkomen is de Snuffelcursus bedoeld.
De mensen die dan geïnteresseerd blijven mogen zich dan -met voorrang- opgeven voor de Basiscursus in het daaropvolgende jaar..
De cursus zelf bestaat uit 3 onderdelen:
- Een theorie-avond van ca. 2 uur (vrijdagavond), hierbij komen algemene zaken aan bod: wat heb ik nodig om te gaan imkeren? Wat zijn de kosten? Maar natuurlijk ook : hoe steekt een bijenvolk in elkaar en wat moet je zoal doen tijdens het imkerseizoen..etc.,etc.
- Een excursie/rondleiding van een ochtend (zaterdag) van 2-3 uur in de Botanische Tuinen van de Universiteit Utrecht: hoe ziet een bijenstal eruit? Welke drachtplanten zijn er te bewonderen EN welke wilde bijen vliegen er nog meer rond? Er staan ook enige demonstratie-kasten opgesteld waarbij, veilig achter glas!- het wel en wee van een bijenvolk bekeken kan worden.
- Een kennismaking met het “echte” bijenwerk op Caetshage (zondag) ca. 2 uur: voorzichtig worden een of meer kasten opengemaakt en wordt o.a. gedemonstreerd hoe een raat met broednest is opgebouwd maar ook de verschillen tussen werksters, darren en de (gemerkte!) koningin!
We hadden een groep van 10 personen uit ons werkgebied en iedereen was na afloop erg enthousiast! Een aantal wilde zich al direct opgeven voor de Basiscursus 2023.
Wordt vervolgd!
Rob Welschen
