De werkgroep Biodiversiteit is in januari 2013 ontstaan op initiatief van Ria Beltman tijdens de ALV. De werkgroep stelt zich als doel: “Verbeteren van de leefomgeving van de BIJEN in Rivierenland”.
De activiteiten van de werkgroep richten zich enerzijds op gemeenten en terreinbeheerders voor bijvriendelijk beheer en anderzijds scholieren en burgers voor algemene voorlichting en educatie.
De werkgroep heeft contacten gelegd met de gemeenten Buren, Culemborg, Geldermalsen, Neder-Betuwe, Neerijnen en Tiel en met het Waterschap Rivierenland, Recreatieschap Uiterwaarde, Stroomhuis Neerijnen en Avri. Doel van deze gesprekken is de partijen te verleiden tot:
- bijvriendelijk te handelen
- actief bij te dragen om de leefomstandigheden van bijen (zowel wilde bijen als honingbijen) te verbeteren door te kiezen voor een ecologisch groenbeheer
- onkruidbestrijding op een milieuvriendelijke manier uit te voeren
- bijvriendelijke gewasbescherming toe te passen en af te zien van het gebruik van neonicotinoïden en die niet te verhandelen
- mee te werken aan het uitdragen van bijvriendelijk handelen
Op diverse evenementen en op scholen geven leden van de werkgroep voorlichting over bijvriendelijk handelen. Dat gebeurt door het samen maken van insectenhotels, gastlessen, creatief-educatief werken met kinderen, informatie geven vanuit de PR-kraam, presentaties op verzoek enzovoorts.

Samenstelling
De werkgroep Biodiversiteit is een gezamenlijke werkgroep van Imkervereniging West-Betuwe en Imkervereniging Eck en Wiel en omstreken. De werkgroep wil graag dat andere natuur(belangen)-organisaties als IVN West-Betuwe, Natuur- en Vogelwacht Culemborg, Natuur- en Milieueducatie Culemborg en Midden-Betuwe meedoen om zo de krachten te bundelen. Samen staan we sterker voor de verbetering van de biodiversiteit!
Concrete resultaten uit het verleden
De gemeente Culemborg heeft het Convenant Bij-vriendelijk als eerste getekend. Een mooi resultaat van twee jaar lobbywerk. Culemborg heeft invulling aan het bij-vriendelijk beheer gegeven door het inzaaien van bloeiende weiden en stroken en het mede-financieren van de nieuwe bijenstal op Stadsboerderij Caetshage. De gemeenteraden in Neerijnen en Buren hebben moties aangenomen met een dergelijke strekking, maar hebben het Convenant nog niet ondertekend.
Er zijn twee prachtige bijenhotels gebouwd op initiatief van leden van de werkgroep. Het Bijenlogement op de Meent in Beusichem, vlakbij de verenigingsstal van West-Betuwe is in samenwerking met het recreatieschap Uiterwaarde en de NLDoet-actie van de imkervereniging West-Betuwe in maart 2014 tot stand gekomen. Het Bijhuis Chez Jeanine bij het Stroomhuis in Neerijnen is een co-productie van Geldersch Landschap en Kastelen, het Stroomhuis, de Heren van Neerijnen, de imkervereniging West-Betuwe en buurtbewoners en trouwe bezoekers van het Stroomhuis.
Bijbewust Betuwe
Om een impuls te geven aan het bewustzijn van de betekenis van alle soorten bijen heeft de Werkgroep een grote voorlichtingscampagne BIJ BEWUST BETUWE opgezet die 31 maart 2017 officieel gestart is. Onder het motto “Samenwerken aan het vergroten van biodiversiteit” zijn en worden diverse activiteiten voor bestuurders en terreinbeheerders, scholen, scholieren en burgers georganiseerd. Op Facebook www.facebook.com/BijbewustBetuwe/ en de website www.bijbewustbetuwe.nl vindt u alle informatie over de activiteiten.
