Verslag aanleg bijenlogement op de Meent

De wekker gaat om 05.30 uur. Opstaan! Na weken van voorbereiding is het zover. Aanhanger laden met de benodigde materialen en gereedschappen. Gelukkig belooft het weerbericht ”maar” 40% regenverwachting. Dat moet te doen zijn onder de 2 tenten die we nog moeten opzetten….

Om 08.00 uur afgesproken op de Meent in Beusichem met onze eigen “werk”-groep Biodiversiteit, want tegen 10.00 uur moet alles klaarstaan als de 15 vrijwilligers komen. De paden zijn nog kletsnat en meer bagger dan pad, maar het is gelukkig de laatste nacht droog gebleven.
Onze gasten hebben er echt zin in! Na een welkomstwoord en uitleg over het programma kiezen de vrijwilligers een project uit en gaat iedereen aan de slag.
Een groepje gaat bijenkasten schilderen onder leiding van Ria. Een andere groep gaat werken aan wat het grootste bijenhotel van Rivierenland moet worden, onder regie van Jeanine, Wim en Joop: dit zal de meest intensieve klus van de dag worden. Een derde groep gaat onder leiding van Maarten aan de slag om de bijenstal van de vereniging van binnen en buiten op te knappen en de vierde groep gaat met planten in de bloemenweide en de bosborder aan de gang. Dit blijkt erg zwaar te zijn in de klets-natte klei. We besluiten daarom dat het inzaaien van de bloemenweide later gedaan zal worden.

Tijdens de koffiepauze ontspinnen zich leuke gesprekken en worden allerlei vragen gesteld over bijen. Beduusd door de drukte rondom, blijven de bijen bij dit koude weer gelukkig allemaal in hun kast. (Niemand hoeft dus bang voor ze te worden.)
Daarna weer aan het werk, er is nog heel veel te doen: zagen, boren, bouwen, vegen, schuren, schoffelen, schilderen enz.
De lunch in de grote tent is erg gezellig met soep, broodjes en fruit.
In de middag knapt het weer gelukkig wat op: de een na de ander trekt haar of zijn jas of trui uit.
De medewerkers van Rivierenland zorgen geweldig goed voor de aan- en afvoer van de materialen en voor de ehbo, toiletten en catering mogen we hun faciliteiten gebruiken.
Alles loopt op rolletjes en iedereen werkt met veel plezier. Voor je het weet is het 16.00 uur en wordt de dag afgesloten.
Wat een geweldige groep enthousiaste vrijwilligers, onder meer aangebracht door Patty Plateel als haar verjaardagscadeau. Het was echt een bijzondere ervaring om samen met elkaar zo’n dag je in te zetten voor een gemeenschappelijk doel: help de bijen!

Iedereen krijgt een oorkonde als bewijs van deelname uitgereikt, samen met een kortingsbon van de Gamma en een informatiepakketje over bijen en een zakje bloemenzaad van de Imkervereniging.

Dankzij ook de ruime bijdrage van het Oranjefonds en de sponsoring van tuincentrum Van de Hurk, Albert Heyn, Plusmarkt, het Bijenhuis, Rink’s groente en fruit, Bloemenhuis Heykoop, en de morele en fruitige ondersteuning van Welzijn Buren is deze dag een enorm succes geworden. Iedereen hartelijk bedankt namens de “werk”-groep Biodiversiteit van de Imkervereniging West Betuwe.

Maarten Grethe

 

Leave a Reply

  

  

  


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.