Verslag excursie naar “Biologisch Dynamisch Familiebedrijf Deeli” te Ophemert

IMG_7305

1 juli 2015.

Op deze mooie zomeravond werden we rond 20:00 gastvrij ontvangen door Roeland van Dee met koffie, thee en “koekjes uit de trommel”. We hadden een gemeleerd gezelschap van ca. 20 personen (imkers met en zonder aanhang).

Na een stukje historie, kregen we een  rondleiding over het bedrijf.

Roeland is dit bedrijf samen met z’n vrouw Ingrid sinds ca. 2008  aan het opbouwen, van een kaal stuk weiland van 4 hectare tot een –uiteindelijk- zelfvoorzienend biologisch-dynamisch gemengd vee/fruitbedrijf.

Het gehele bedrijf is omsloten door singels van meidoorn en sleedoorn. Er zijn een achttal Brand rode runderen (de “grasmachines voor de hoogstamboomgaard) , een zestal Bentheimer varkens ( “omzetters” organisch afval) , ca. 1500  Mechelse kippen en een middelgrote bijenstand met ca. 10 volkjes.

Centraal op het terrein staan 4 grote hallen met rond gebogen daken, de zijwanden mooi afgewerkt met verspringend redwood planken.

Roeland en Ingrid proberen in gesloten “cirkels” te denken en het bedrijf zo ook te runnen. Kern van het bedrijf is denk ik wel het kippengebeuren in een van de 4 hallen. Kuikens worden op het bedrijf zelf opgefokt. Al het voer –zonder bestrijdingsmiddelen- wordt op het bedrijf zelf geproduceerd (erwten, granen, etc.) met eigen mest (van kippen, koeien en varkens).

De kippen hebben veel ruimte en worden niet ingeent dan wel behandeld met antibiotica! Het vlees wordt via een biologische poelier afgezet en de eieren worden op het bedrijf verpakt.

Een groot deel van het land wordt gebruikt voor druiventeelt. Verder is er veel fruit: appels, peren , kersen, pruimen maar ook braam en framboos. Dit alles wordt verwerkt tot sap en ijs (!)

Naast de gevarieerde singel inplant en het fruit worden vooral de stroken tussen en onder de wijnranken ingezaaid met wilde bloemenmengsels. Daarnaast is het de bedoeling de ronde daken op korte termijn te gaan beleggen met sedum. Dit alles natuurlijk om een gevarieerde dracht te waarborgen voor de bijen.

IMG_7306

Roeland is al lang geleden geinteresseerd geraakt en besmet geraakt met het “imkervirus”. Na een aanvankelijk start met zo’n 60 volken in de standaard Spaarkasten is hij langzamerhand het aantal volken  aan het terugbrengen. Op dit moment staan er nog maar zo’n 10 volken.

Roeland heeft een specifieke visie op het imkeren in het algemeen en heeft zorgen of er wel voldoende dracht is en blijft. Hij vindt de toegenomen aandacht voor de bijen van de laatste jaren een uit de hand gelopen hype waarbij iedereen recht zou moeten hebben op een eigen bijenkast in de achtertuin of op het balkon. Hij  noemt dit het “knuffelimkeren” van de jaren 10 van deze eeuw.

Hij vindt dan ook dat er momenteel te veel imkers zijn in Nederland! Zelfs op zijn eigen terrein van 4 ha zou er eigenlijk maar voldoende dracht zijn voor ca. 3 volken.

Hij is zeker geen voorstander meer van het standaard “rommelen” in de kasten gedurende het seizoen waarbij een volk steeds weer door elkaar gehusseld wordt (o.a. het maken van afleggers).

De laatste jaren is hij aan het omschakelen van kast-imkeren naar korf-imkeren . Het idee is om de volken zo veel mogelijk met rust te laten gedurende het seizoen. Hij laat alles zwermen (zijn terrein is groot genoeg!), de honing productie is daardoor ook een stuk minder maar is geen core business.

Hij doet ook niet aan het bestrijden van de Varroa-mijt : behandelen met organische zuren en het wegsnijden van darrenbroed is naar zijn mening uit den boze. Als volken met rust gelaten worden zouden ze vanzelf voldoende weerstand opbouwen tegen allerhande infecties en besmettingen (!)

Zo gaat hij de komende winter alle  nieuwe korven zelf vlechten.

Af en toe worden er nog volken ingezet bij collega fruittelers maar ook daarover is hij minder enthousiast  geworden vanwege  het spuiten van de boomgaarden met allerlei insecticiden, fungiciden, etc.

Al met al een boeiende  avond en een interessant   verhaal van een ondernemer met van origine andere  roots dan agrarische die op onconventionele leest een gevarieerd bedrijf aan het ontwikkelen is!

Met dank aan Joop Hummelink voor de foto’s!!

IMG_7297

1 reactie opVerslag excursie naar “Biologisch Dynamisch Familiebedrijf Deeli” te Ophemert

  • Avatar Herman Boas

    Ik ben het geheel eens met de aanpak van Roeland van Dee ten aanzien van het rustig omgaan met volken en van de concentratie van volken. Daarbij geven vooral dit late voorjaar en het warme weer nu geven uitzonderlijk weinig dracht. (David Goulson heeft het in zijn boek Een verhaal met een angel ook uitgebreid over gebrekkige fourageermogelijkheden voor hommels en bijen). Gebruik van spaarkasten echter heeft toch wel mijn voorkeur.

Geef een reactie

  

  

  


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.