Ik schrijf dit verslag omdat ik andere (beginnende) imkers van harte deze praktische en leerzame cursus wil aanbevelen. Het kan m.i. enorm bijdragen aan het “verantwoord imkeren-met-plezier”. Ik heb de cursus gevolg bij imkervereniging Bommelerwaard in Kerkwijk tussen april en augustus 2014.
Na 4 jaar imkeren en allerlei cursussen gevolgd te hebben, kwam steeds duidelijker naar voren hoe belangrijk het is om met vitale bijen te imkeren. Waar Nederland 50 jaar geleden nog een gezonde bodem en voldoende dracht te bieden had voor de bijenvolken, is er nu grote zorg over de “normale” basisvoorwaarden die onze bijenvolken gezond moeten houden.
Mijn man en ik zijn “stads-imkers” en genieten daar enorm van. Maar:
- we vinden het onze verantwoordelijkheid om te zorgen voor vitale en vriendelijke bijen
- we willen geen overlast betekenen voor de burgers rondom ons en daarom willen we het zwermen beperken
Ook al hadden we in de cursus “Bijenhouden voor gevorderden” wel kennis gemaakt met de Koninginneteelt, toch was dat voor ons nog een brug te ver om dat zelfstandig te gaan doen. De nieuwe cursus “Doppenmethode” bood ons een kans om dat onder de uitstekende begeleiding van Hayo Velthuis en Jan Charpentier aan te pakken. Zij hebben voor ons overgelarfd van een “P moer”en vervolgens voor iedereen een starter gemaakt. (We konden kiezen tussen Carnica of Buckfast.) Het eerste gedeelte van de Koninginnenteelt werd dus voor ons gedaan! De cursus begon met 4 (pittige!) theorielessen, goed lesmateriaal, een 10tal imkers (cursisten) met diverse ervaringen waardoor we ons gesteund voelden om zelfstandig in je eigen volken de aangenomen doppen eerst (in een pleegvolk) uit te laten lopen; vervolgens in allerlei klein kastmateriaal (3-ramers of Kirchhainers, Apideakastjes enz) op te laten groeien in kleine volkjes, op bruidsvlucht te laten gaan en dan uit te laten groeien om ze uiteindelijk in te voeren in je eigen volken. Ook al heeft het ons aanvankelijk “bloed, zweet en tranen” gekost omdat het weer ons op cruciale momenten tegen werkte, uiteindelijk zitten er nu in 5 volken nieuwe jonge Buckfast F1 koninginnen die allemaal aan de leg zijn! (Daarnaast hadden we al 3 F1 Buckfastvolken die het deze zomer heel goed gedaan hebben.) Ook hebben we nog een aantal collega-imkers blij kunnen maken met mooie jonge moertjes die wij “over” hadden. Bij 2 kasten hebben we tussen tijds een nieuwe jonge moer verwisseld, want we vonden ze te onrustig en het waren “ruwe” bouwers. We konden nu immers echt selectief werken want we hadden nog enkele reserve-moertjes.
We hadden goed lesmateriaal ontvangen wat zeer handig was als naslagwerk bij problemen. Alle cursisten hebben een verslag gemaakt van hun ervaringen en dit kregen we gebundeld op de evaluatie-avond bij de diploma uitreiking. Volgend jaar houden we contact met deze cursusgroep en willen Hayo en Jan ons weer doppen aanleveren. Gezamenlijk willen we dit project continueren.
Vanmiddag hebben we nog even een laatste lichte inspectie gedaan en we zijn ontzettend trots op onze bijen! Er staan 8 volken klaar voor de winter. Hopelijk komen ze ook dit jaar, net als de 4 afgelopen jaren, allemaal gezond en wel de winter door. Zo kunnen we verder imkeren met zachtaardige, gezonde en zwerm-trage volken. We zijn erg blij dat we op deze manier weinig of geen overlast bezorgen aan de mensen die rondom onze bijenstand wonen. Ze staan namelijk in de “binnenstad” van Culemborg!